Webáruházunkban több, mint 3.000 termék közül válogathat. Kiszállítási idő: 2-4 munkanap

18 ezer forint feletti rendelés esetén a kiszállítás ingyenes, de 10-18 ezer forint között sem sok.

Kérdése van? Hívjon minket! +36-70/234-1836 (munkanapokon, 14-16h között)

Lelki egyensúly

Lelki egyensúly

Szabó Eszter pszichológus
Szabó Eszter pszichológus
Lelki egyensúly

Segíteni annak lehet, aki hagyja és akarja!

A mai világban az egyik jellemző hozzáállás, hogy “mindenki törődjön csak a saját dolgával”. Ennek megfelelően az emberi kapcsolatok folyamatosan erodálódnak. Egyre kevesebb olyan ember van körülöttünk, akinek nyugodtan ki merjük önteni a szívünket, akinek a véleményére kíváncsiak vagyunk, akitől merünk tanácsot, segítséget kérni. Ezzel párhuzamosan a segítség elfogadása is egyre nehezebbé válik, hiszen akkor vagy “eredményes ember”, ha mindent meg tudsz oldani egyedül. Ez azonban egy hatalmas nagy tévedés. Az ember alapvetően társas lény. Kapcsolatokban, azok által létezünk.

Manapság vannak olyan körök, ahol ”trendi” pszichológushoz járni, mások pedig bőszen elhárítják, mert “ők nem bolondok”. De vajon miben tud segíteni egy pszichológus? Miért nem elég, ha egy barátnak elmondjuk a gondjainkat?

A pszichológus 5 évig jár egyetemre, mire egyáltalán engedélyt kap arra, hogy betegek, kliensek közelébe menjen. Ezek után is tanul még jó pár évet, mire egyedül is dolgozhat. Klinikai szakpszichológusként az öt év egyetem után elvégeztem egy négy éves klinikai szakpszichológusi képzést, és továbbra is folyamatosan képzem magam. Tehát: egy pszichológus évekig tanulta, hogy hogyan is foglalkozzon a hozzá forduló emberekkel.

Hogyan dolgozik a pszichológus?
Mindegyikünk másként, mert a saját személyiségünk tulajdonképpen a “gyógyszer”. Természetesen van nagyon sokféle módszer, technika, amiket el lehet sajátítani, de a pszichológus is ember, így ő is alkotórésze a módszernek. Emiatt előfordulhat, hogy akár a kliens, akár a szakember valamiért úgy érzi, hogy nem tud együtt dolgozni a másikkal. Ilyenkor – ideális esetben – ezt megbeszélve békében válnak el útjaink, természetesen egy újabb szakember elérhetőségét átadva, hogy a probléma ne maradjon megoldatlanul. Tehát: sokféle módszert alkalmazhat a pszichológus, de mindenképpen számít a személyisége is.

Miben tud segíteni?
Sokféle probléma van, amiben segíteni tud: párkapcsolati konfliktusok; szülő-gyermek kapcsolat javítása; pszichés problémák, mint például szorongás, depresszió, pánikbetegség; önismeret; stresszkezelés. Ezek mellett gyakran dolgozunk együtt pszichiáterekkel, mert vannak olyan állapotok (pánikbetegség erős szorongásos rohamokkal, kényszerbetegség, középsúlyos esetleg súlyos depresszió, skizofrénia), amikor a gyógyszeres kezelés nem kikerülhető, viszont sokkal hatékonyabb a kezelés, ha pszichoterápiával ötvözik. És ide tartoznak még a pszichoszomatikus betegségek is, amikor a teljes kivizsgálás során nem találnak semmilyen testi elváltozást, viszont a kliens erős testi panaszokról számol be (szív-eredetű, gyomor-bélrendszer eredetű tünetek, stb.) Tehát: lelki eredetű problémák beazonosításában, kezelésében segít néha gyógyszeres terápia mellett.


Előre szeretném leszögezni, hogy nem csak pszichológus tud segíteni a lelki problémákon. A többi segítő módszerre nincs rálátásom, így azokat nem fogom minősíteni. Ami mindegyikben közös (remélhetőleg), az a független, pártatlan, elfogadáson alapuló hozzáállás.

Amikor valaki benne van egy helyzetben, gyakran van rajta “szemellenző”, ami miatt csak egy bizonyos szemszögből képes nézni a dolgokat. Ilyenkor egy független, pártatlan ember segíteni tud abban, hogy új nézőpontokkal is gazdagodjon. Nagyon jó, ha van ilyen barát a segítséget kérő környezetében, de egy barát nagyon ritkán tud pártatlanul viselkedni. Tehát: új nézőpontok, a probléma másfajta megközelítésében tudunk segíteni.

Ha érdekel, hogy mit gondolok még erről, kattints az alábbi linkre:
www.facebook.com/watch/live/?v=2756869874633391